De successen van de Nederlandse kickboksers van weleer hebben hun uitwerking gehad op de samenleving: de populariteit van de bokssport is de afgelopen jaren flink gestegen. En met name het toenemende aantal boksende vrouwen baart opzien in de media. Hoewel het opmerkelijk is dat er al snel het verband met een “groeiend gevoel van onveiligheid” gemaakt wordt.

“Vechtsport maakt je weerbaarder” is het alom bekende devies waarmee de boksende vrouw verklaard wordt. Het is een onderschrijving van het stereotype van de “onderdanige vrouw”. Jasmijn Rana deed onderzoek naar kickboksende moslima’s en legt uit dat het stigma, dat met name hardnekkig is richting “de moslimvrouw”, de daadwerkelijke drijfveren van boksende vrouwen over het hoofd ziet: “Vrouwen zouden die mannelijke krachtsport nodig hebben om te emanciperen. Ook daar gaan de meisjes uit mijn onderzoek op hun eigen manier mee om. Sommigen willen juist niet in hun gezicht geslagen worden, omdat ze hun mooie gezicht niet willen verpesten. Of ze trainen op een niet al te hoog niveau, omdat ze geen mannelijk lichaam willen krijgen”, aldus Rana in een artikel in De Mare.

De afwegingen van de vrouwen in Rana’s onderzoek tonen dat ook schoonheidsidealen invloed hebben op de gendersegregatie in sport. De stereotyperingen die het vrouwelijke schoonheidsideaal met zich mee brengen zijn iets waar wereldkampioene kickboksen Alicia Holzken al van jongs af aan tegen strijd. Ze is dan ook één van de hoofdpersonen in het boek “Queen of the Ring” van antropologe Marleen Swaans. In dit fotoboek probeert Swaans af te rekenen met het heersende stereotype over de boksende vrouw.

Ander antropologisch nieuws: