Geregeld krijgen we de vraag: “Mag ik een antropoloog interviewen over onderwerp x?” of  “Is er een antropoloog bereid om een paper in te dienen?”. Omdat deze vragen te kunnen beantwoorden bundelen we de verzoeken op deze pagina. Heb jij een activiteit, project, boek of idee waar je een antropoloog bij wilt betrekken? Stuur dan een mailtje naar webredactie@antropologen.nl!

Gezocht: de nieuwe generatie antropologen

Geïnspireerd door de Dag van de Antropologie 2018 heeft klinisch-systemisch antropoloog Dirck van Bekkum contact gezocht met de ABv. Hij schreef op zijn LinkedIn pagina het stuk “Onze plek, van vóór het antropoceen, terugvinden”, een ode aan antropoloog David Maybury-Lewis en diens documentaireserie “Millennium: Tribal Wisdom and the Modern World”. Het stuk eindigt met een oproep aan antropologen in Nederland om samen te komen en (aan de hand van de serie) hedendaagse maatschappelijke/antropologische kwesties te bespreken. Dirck is op zoek naar de ‘nieuwe generatie antropologen’ en de thema’s die hen bewegen. De insteek is om met ‘passie, actie, toepassing en engagement’ naar de onderwerpen te kijken en op die manier tot actie te komen.
Lijkt dit je interessant? Mail dan naar webredactie@antropologen.nl en jaag samen met Dirck en de ABv op een open en creatieve manier je interesses na!Archief

Help mee aan de nieuwe editie van het boek “Gezocht: antropoloog m/v”!

Er komt een nieuwe versie uit van ‘Gezocht: antropoloog m/v’ http://nl.aup.nl/books/9789089649874-gezocht-antropoloog-m-v.html

Wil je meewerken aan deze nieuwe versie? Beantwoordt dan bijgaande vragenlijst en mail deze uiterlijk 1 oktober naar: masja.cohen@gmail.com

De auteurs van dit boek: Laurens Bakker, Walter Faaij en Masja Cohen zullen op basis van de antwoorden een selectie maken om een zo’n divers mogelijk beeld te creëren van wie antropologen zijn en welke rol/meerwaarde zij hebben in het werkende leven op allerlei relevante thema’s. We laten je zsm na 1 oktober weten of we jouw verhaal in deze nieuwe uitgave gaan verwerken.

Aanleiding:

Het huidige boek is uitverkocht, de uitgeverij AUP wil graag een herziene versie.

De auteurs van dit boek zijn ervan overtuigd dat antropologen van meerwaarde zijn bij alle maatschappelijke vraagstukken in brede zin.

Dat willen we kenbaar maken. Ook aan antropologen zelf. Die zijn zich daar lang niet altijd van bewust dan wel van overtuigd. Het boek biedt handvatten aan (startende) antropologen om zichzelf te positioneren op de arbeidsmarkt. En het biedt een breed beeld van wat antropologen zijn en wat zij kunnen betekenen op maatschappelijk relevante thema’s als diversiteit, polarisatie, mileu etc.

Vragenlijst: 

 • Waar werk je en welke rol/functie heb je?
 • Hoe ben je daar terecht gekomen?
 • Waaruit bestaan je werkzaamheden?
 • Hoe gebruik je je achtergrond als antropoloog in je werk?
 • Is dat in de loop der jaren (na je afstuderen) veranderd?
 • Waarom heeft jouw werk-/opdrachtgever je aangenomen of ingehuurd? Of waarom ben je dit bedrijf/onderneming gestart?
 • Waarom is het voor jouw werk/vraagstuk nuttig om een antropoloog in te huren/aan te nemen?
 • Op welk soort vraagstukken zou je je graag (nog) meer richten?
 • Waar zie je (onvervulde) behoefte aan antropologische kennis en kunde bij werk-/opdrachtgevers?
 • Speelt antropologie een rol in je verdere leven?
 • Heb je, met je kennis van nu, tips voor de huidige generatie antropologie-studenten?

Alvast dank voor je inbreng!