Antropoloog gezocht / Anthropologists Wanted: Why Organizations Need Anthropology
Laurens Bakker, Masja Cohen, Walter Faaij

Why the World Needs Anthropologists
Dan Podjed, Meta Gorup, Pavel Borecký, Carla Guerrón Montero

De inclusiemarathon: Over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer
Kauthar Bouchallikht, Zoë Papaikonomou

Anthro-Vision: How Anthropology Can Explain Business and Life
Gillian Tett

Dwaalgast
Thera Rasing

Tracing Slavery: The Politics of Atlantic Memory in The Netherlands
Markus Balkenhol

Remaking Muslim Lives: Everyday Islam in Postwar Bosnia and Herzegovina
David Henig

Jongens waren we: De problematische sekse in de literatuur
Jan Postma

Anthropologies of Revolution: Fording Time, People and Worlds
Igor Cherstich, Martin Holbraad, Nico Tassi

Environmental Activism and the Maternal: Mothers and Mother Earth in Activism and Discourse
Rebecca Jaremko Bromwich, Noemie Richard, Maryellen Symons, Olivia Ungar, Melanie Younger

Wit is nu aan zet: Racisme in Nederland
Lida M. van den Broek

Witte onschuld: Paradoxen van kolonialisme en ras, herziene editie
Gloria Wekker

Black Man in the Netherlands: An Afro-Antillean Anthropology
Francio Guadeloupe

Hallo witte mensen
Anousha Nzume

Gelijkspel wint: De kracht van diversiteit en inclusief leiderschap
Leonie van Mierlo

Reizen in het spoor van mythen
Rini van Zaanen

Humor: Een antropologische blik
Henk Driessen

Reis de wereld rond in 25 gedichten
Zinzi Zegers

De boom met de bittere bladeren
Ruth Erica

Grijpen naar lucht: Fraude, moord en wetenschap
Hub van Wersch

Diverse boeken: De zeven vinkjes; Dit kan niet waar zijn; Een goede man slaat soms zijn vrouw; Het zijn net mensen; HOOP; Je hebt net niet van mij, maar…; Kunnen we praten
Joris Luyendijk

Kinderboeken

Tenzin viert feest
Monique Tekstra-van Lochem (schrijver en bedenker), René Speelman (illustrator)

Hé, wie ben jij?
Monique Tekstra-van Lochem (schrijver en bedenker), Priscilla Bechan (illustrator), Daisy van Tussenbroek (vormgever)

Boeken over Zaza en Prinses Arabella
Mylo Freeman 

Blogs, tijdschriften, artikelen
  • CA/OS Universiteit Leiden – blog De wetenschappers van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie Leiden bloggen over hun onderzoek, het Bachelor en Master programma en hun opinies over een breed scala aan sociale onderwerpen.
  • Standplaats Wereld – blog Antropologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam laten van zich horen in opinies, achtergronden en meer.
  • ETNOFOOR – tijdschrift Een halfjaarlijks grensverleggend Antropologisch tijdschrift. Taking anthropology to be a hybrid science born of modernity, ETNOFOOR seeks to explore and to stretch the boundaries of the discipline as well as the limitations of modern scientific practices and representations. It scrutinizes current trends in anthropology, explores its margins, invites debate in anticipation of new developments and enriches the nature of ethnographic praxis. For argument and form, rhetoric and genre, ETNOFOOR offers an experimental and creative space to those who want to free themselves from conventional scientific harnesses. Each contribution receives individual attention, to render full freedom to courageous statements and style, in word, image, and lay-out.
  • Cul – tijdschrift Cul is het tijdschrift van de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Students of Cultural Anthropology Journal – blog SCAJ is a Utrecht-based journal, made by students for students (and anyone else interested in reading it, of course). We publish work written for anthropology courses offered by the University of Utrecht and University College Utrecht. Students are involved in every step of the process, from paper submissions, selection, to publication. SCAJ therefore reflects the efforts of anthropology students in Utrecht through and through.
  • OSO (voorheen Tijdschrift voor Surinamistiek) is het enige in Nederland uitgegeven tijdschrift dat geheel aan Suriname is gewijd. Het verscheen tot 2014 twee keer per jaar en vanaf 2014 een keer per jaar (een dubbelnummer) en bevat artikelen over de talen die in Suriname gesproken worden, over Surinaamse letterkunde, over de geschiedenis en de culturele diversiteit van Suriname, evenals zaken ten aanzien van de multiculturele samenleving in Nederland die voor Surinamisten van belang kunnen zijn. Voorts wordt er ruimte geboden aan artikelen en publicaties uit het Caraïbisch gebied, voornamelijk uit de voormalige Nederlandse Antillen en de buurlanden van Suriname, die van belang zijn voor de bestudering van de Surinamistiek of raakvlakken hiermee hebben of van interesse zijn voor Surinamisten en het onderzoek in de Surinamistiek.
  • Werkgroep caraïbische letteren Caraïbisch uitzicht is de blog van de Werkgroep Caraïbische Letteren, die deel uitmaakt van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden. Doelstelling van de werkgroep is het initiëren en ondersteunen van activiteiten ter bevordering van de Caraïbische letteren in ruime zin (literatuur, cultuur, geschiedenis). De werkgroep kiest daarbij voor een invalshoek die haar onderscheidt van organisaties die zich op verwant terrein begeven. Het gaat de werkgroep om het leggen van verbindingen tussen generaties, gevestigd en aankomend literair talent, landen (Nederland, Suriname, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius) en talen, tradities en perspectieven. Vanuit deze brugfunctie wil de werkgroep zich vooral richten op het aanspreken en aanmoedigen van jongeren, het bevorderen van trans-Atlantische samenwerking en het ter discussie stellen van vraagstukken die zoveel mogelijk vanuit een actueel maatschappelijke invalshoek worden bestudeerd.
Tips

De ABv en haar schrijversnetwerk hebben verschillende boeken gerecenseerd. Je leest al onze recensies via deze pagina.

Het Fort van Sjakoo verkoopt online en in het centrum van Amsterdam allerlei internationale boeken gerelateerd aan antropologie, sociologie, politiek, actualiteiten, maatschappijkritiek et cetera. Kijk op Sjakoo’s website voor meer informatie en boekeninspiratie.

Wil jij een boek tippen aan mede-antropologen? Stuur ons een mailtje of berichtje op social media!