Gisteren is bekend geworden dat Stuart McPhail Hall is overleden aan de gevolgen van nierfalen. Hall was cultureel theoreticus en socioloog, maar heeft ook veel betekend voor het vakgebied antropologie. Zo was hij een van de oprichters van de Birmingham School of Cultural Studies’. Ook was Hall directeur van de British Sociological Association.

Naast zijn sleutelrol bij de British Sociological Association en de Birmingham School of Cultural Studies heeft Stuart McPhail Hall meerdere invloedrijke boeken gepubliceerd, waaronder: ‘The Hard Road to Renewal’ (1988), ‘Formations of Modernity’ (1992), ‘Questions of Cultural Identity’ (1996) en ‘Cultural Representations and Signifying Practices’ (1997). Ook was Hall één van de grondleggende redacteurs van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Soundings: A Journal of Politics and Culture’.

Hall’s werk gaat vooral over zaken als hegemonie, culturele identiteit en etniciteit. Hij ging ervan uit dat geschiedenis en cultuur invloed hebben op identiteit. Volgens hem is identiteitsvorming dan ook geen eindproduct, maar een voortdurend proces. Ook was Hall een belangrijke voorstander van de ‘Reception Theory’ en ontwikkelde hij zelf de ‘Hall’s Theory of encoding and decoding’. Deze benadering van tekstuele analyse richt zich op de onderhandelingsruimte voor het publiek. Het publiek is in zijn ogen niet passief maar fungeert als sociale controle.

Stuart McPhail Hall
3 February 1932 – 10 February 2014

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *