Volgens gouverneur Rick Scott heeft de staat Florida in de Verenigde Staten geen antropologen nodig. Hij geeft aan dat antropologie geen banen oplevert en wil liever geld investeren in andere wetenschappen, zoals technologie, techniek en wiskunde. Amerikaanse antropologen vinden het een onterechte uitspraak, die gezien de bevolkingssamenstelling van de staat Florida niet logisch is.

Eén van de bekendste steden in de staat Florida is Miami. Miami is een multiculturele stad en een trendsetter op het gebied van mode en amusement. Er wonen veel immigranten uit Cuba en Puerto Rico. Het multiculturele karakter van de stad leidt tot ook tot spanningen in de stad. Economische spanningen, etnische spanningen en sociale spanningen. Juist in tijden van diversiteit en polarisatie kan de antropoloog een prominente rol spelen. De ‘undercover antropologen’, werkzaam in de profit sector en de non-profit sector, kunnen enerzijds juist meewerken om engagement tussen bijvoorbeeld de autochtone en allochtone bevolking te bevorderen in de staat Florida. Anderzijds kan antropologie worden gebruikt om bijvoorbeeld financiële vraagstukken te behandelen.

Gilligan Tett (zie het artikel More Anthropologists on Wallstreet Please) is een voorbeeld van een ‘undercover antropoloog’. Zij werkt voor de Financial Times en vindt de uitspraak van Gouverneur Scott onterecht. Met haar onderzoek over de financiële crisis in 2005 in de Verenigde Staten benadrukte ze dat de ‘cultuur van de financials’ nauwelijks werd bestudeerd. Dit was voor haar juist een aanleiding om de financiële wereld onder de loep te nemen. Volgens haar hadden de financiële experts meer oog voor fusies, overnames en aandelenmarkten in plaats van voor de mensen (cultuur) binnen de financiële instellingen. Doordat de bankiers bezig waren met hun eigen kleine belangen (silo’s) hadden maar weinig bankiers een helikopterblik. Hierdoor werden er geen informatie en middelen onderling verdeeld. Dit veroorzaakte volgens Tett een slechte kwaliteit van financiële expertise onder de bankiers wat op de lange termijn cruciaal was voor het welzijn van de banken en dus de financiële wereld. Deze bevindingen zijn volgens Tett tot stand gekomen door haar antropologische achtergrond en daarmee heeft ze de financiële crisis in een culturele context geplaatst. Volgens haar gaat de financiële wereld niet alleen over geld en winst, maar ook om de cultuur en interactie met de rest van de samenleving.

De kracht van de antropologie

De antropologie is de brug tussen mensen van verschillende achtergronden, culturen en wereldbeelden. Gouverneur Scott ziet de kracht hiervan niet in en dat is te verwijten aan gebrek aan kennis over de antropologie. Net als Gilligan Tett, hebben ook andere antropologen zich laten horen door te reageren op de uitspraak van gouverneur Scott. Brent Weisman, lid van de Amerikaanse Antropologische Vereniging (AAA) en daarnaast de voorzitter van de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Zuid-Florida, heeft in een interview gereageerd dat gouverneur Scott beter zijn huiswerk moet doen over de antropologische discipline. Volgens Weisman is Gouverneur Scott slecht geïnformeerd over de meerwaarde van antropologie en hij geeft aan dat juist antropologen zij aan zij werken met civiele en industriële ingenieurs en chemici. “Deze samenwerking is van belang voor succes”, aldus Brent Weisman. Volgens Susan Defrance, hoofddocent en interim voorzitter van de afdeling Antropologie aan de Universiteit van Florida, brengt antropologie voordelen met zich mee voor het toerisme in Flordia en profiteert de staat van de forensische antropologie bij het bestrijden van criminaliteit.

Tegenwoordig is de klassieke culturele antropologie gemoderniseerd en is het meer dan het bestuderen van de ‘The Otherness’. Dit neemt niet weg dat ook de eigen gemeenschap en cultuur bestudeerd kan worden en die vermengd is en zich manifesteert met andere ‘tropische’/kleurrijke culturen in dezelfde omgeving. Dankzij de televisieserie Bones, zien de kijkers de wereld van de forensische antropologie. Wellicht is het een idee om gouverneur Rick Scott een aantal afleveringen van Bones te laten zien en een aantal ‘undercover antropologen’ aan hem voor te stellen, om hem juist te verbazen en te verwonderen. Daarom is er ook een petitie begonnen, waarbij antropologen zich kunnen aanmelden voor een dialoog met gouverneur Scott.
Meer antropologische reacties op de uitspraak van gouverneur Rick Scott over Antropologie in Florida:
Studenten van de University of South Florida reageren met dit filmpje.
Een overzicht van de reacties.