Door: Jaap Megens

Het negende seizoen van het VPRO-programma Metropolis is inmiddels in volle gang. Lysander Wiering, derdejaarsstudent Antropologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, liep drie maanden stage op de redactie van het programma en voor Standplaats Wereld kijkt hij wekelijks met een antropologische blik naar Metropolis.

Metropolis is een tv-programma waarin universele thema’s uit het leven centraal staan, zo schrijft Wiering. Zo gingen de eerste twee afleveringen van dit seizoen over respectievelijk masturbatie en de dood. Lokale reporters gaan in hun landen op zoek naar gebruiken rondom het thema. In de uitzending over masturbatie komen mensen uit onder meer Nederland, Peru en de Filippijnen aan het woord.

Lysander Wiering stelt in zijn eerste schrijven over Metropolis de vraag in hoeverre de reportages ‘antropologisch verantwoord’ zijn en in hoeverre opvallende zaken worden uitvergroot voor de televisie. Zijn tweede artikel blikt terug op de eerste aflevering en daarin gaat hij onder meer dieper in op het idee dat masturbatie iets slechts is, hetgeen enkele keren terugkomt in de uitzending.

Voor antropologen en overige geïnteresseerden die zelf willen zien wat Metropolis inhoudt, zijn de afleveringen terug te kijken via deze website.

Nieuwe uitzendingen zijn elke donderdagavond om 21 uur te zien op Nederland 3. Het thema op 5 januari is baby’s.

Houd Standplaats Wereld in de gaten voor meer bespiegelingen van Lysander Wiering met betrekking tot het programma.