Het regeerakkoord van kabinet Rutte III is bekend en de besluiten omtrent het (hoger) onderwijs hebben aangezet tot protest. Hoewel technische studies niet ontzien worden in bezuinigingen, zijn met name de geestes- en sociale wetenschappen de dupe van het aankomende beleid. ‘Doelmatigheid’ wordt een aandachtspunt voor bezuiniging, specifiek gericht op opleidingen die niet goed zouden aansluiten op de arbeidsmarkt. De eerder tot ‘crepeerstudies’ en ‘pretstudies’ gereduceerde opleidingen passen niet in het ‘kennis, kunde, kassa’ dogma waar het hoger onderwijs de komende vier jaar aan wordt onderworpen.
Zodoende zette Rens Bod, professor aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, de petitie ‘Er moet meer geld naar wetenschappelijk onderwijs’ op waarin de regering wordt ‘verzocht’ iets te doen aan de afnemende aandacht voor hoger onderwijs die al langere tijd plaatsvindt in Nederland. De petitie stelt dat studentcontact, werkdruk voor onderwijzers en de internationale positie van Universiteiten in het geding komen en verzoeken dat de belofte van de vorige regering, namelijk, 4000 extra docenten, wordt nagekomen.
De petitie wordt inmiddels officieel gesteund door diverse Nederlandse Universiteiten en ook de Antropologen Beroepsvereniging roept iedereen op om hun stem te laten gelden.