Door: Karin Berkhoudt

De Nederlandsche Bank (DNB) zoekt een Specialist gedrag & cultuur, ‘zoals een organisatiepsycholoog’, volgens de vacaturetekst. Gezien de functieomschrijving zoekt DNB mogelijk een organisatieantropoloog.

Op de Linkedin groep Anthropology in Organisations is hierover een discussie gaande onder het item ‘Bankdirecteur teveel in eigen wereldje’, gestart door Robin van der Klok in reactie op het gelijknamige artikel in Nu.nl over een in maart verschenen onderzoeksrapport van DNB. Volgens dit rapport houden bestuurders van financiële instellingen te weinig rekening met hun eigen gedrag en letten zij onvoldoende op de cultuur binnen hun bestuur en organisatie. Dit leidt tot vertrouwensproblemen, slechte communicatie en werkrelaties die sterk gekenmerkt worden door conflict. DNB wil daarom naast aandacht voor cijfers meer aandacht voor de menselijke aspecten van een organisatie.

Voorzitter Astrid van Wijk-Saporito van de Vereniging landelijke werkgroep Antropologie en Interculturele Methodiek (AIM) roept (organisatie)antropologen op een sterke sollicitatiebrief te sturen naar DNB. ‘Naast de kans op een interessante functie biedt deze vacature een perfecte gelegenheid voor organisatieantropologen om op de voorgrond te treden in de bank- en zakenwereld’, aldus Inès Wessels van Antropologen Beroepsvereniging (ABv).