Is het leven aan de andere kant van de wereld echt zo anders? Wat verenigt ons mensen, ongeacht onze woonplaats? Deze vragen bespreekt antropologe Zinzi Zegers (1992) in haar allereerste dichtbundel Reis rond de wereld in 25 gedichten. In plaats van te focussen op verschillen kijkt ze naar thema’s die belangrijk zijn voor iedereen, of je nu in een ger in de Gobiwoestijn woont, in de chaotische Oegandese hoofdstad Kampala of in het hippe Tokio. Veerkracht is essentieel om te overleven in onze constant veranderende wereld.

 Auteur: Zinzi Zegers

Zinzi reisde de afgelopen zeven jaar de wereld rond. Via haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies kwam ze in 2013 in Nkozi terecht, een klein dorpje op het Oegandese platteland dat alleen verbonden was met de buitenwereld door een twee kilometer lange zandweg. Ze leerde er Luganda spreken en bananen koken, maar met name dat – hoe anders ook – het leven overal uiteindelijk om hetzelfde draait.

Haar Oegandese leeftijdsgenoten waren bezig met liefde en vriendschap en maakten zich druk om de mening van hun ouders. ’s Avonds dronken ze een koud Nile Special biertje in de plaatselijke kroeg, terwijl ze discussieerden over politiek en de nieuwste videoclips. Ook op de evenaar was gezien worden belangrijk. Ondanks de armoede veranderden de meeste studentes iedere twee weken van kapsel.

Als reisbegeleidster en tekstschrijfster had Zinzi het voorrecht mensen van over de hele wereld te leren kennen: Cubaanse gidsen met een liefde voor rum, het socialisme en – opvallend genoeg – het Westen; Malagasy chauffeurs op zoek naar buitenlands geld en buitenlandse liefde, die desondanks een zwak hadden voor de lokale medicijnman en hun moeders; Japanners, die al maanden of soms jaren hun huis niet uit kwamen vanwege torenhoge maatschappelijke verwachtingen. Die grote en kleine ontmoetingen inspireerden haar tot het schrijven van Reis rond de wereld in 25 gedichten. De dichtbundel is een ode aan de dappere mensen die telkens opnieuw durven te dromen, ondanks alle uitdagingen.

Reis door de wereld in 25 gedichten is nu te koop via onderstaande link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/reis-rond-de-wereld-in-25-gedichten/38852