Shane, the Lone Ethnographer is geen traditioneel boek over de methoden en technieken van een antropologisch onderzoek. In plaats van droge lappen tekst heeft schrijfster en illustrator Sally Campbell Galman haar kennis van educatie en antropologisch onderzoek verwerkt in een verstript avontuur, met Shane de antropologe in de hoofdrol.

In het educatieve stripboek volgen we Shane, een antropologie studente die de kans krijgt een etnografisch onderzoek naar keuze te verrichten. Tijdens haar onderzoek loopt ze tegen allerlei problemen aan, zoals de keuze van een geschikt onderwerp, onderzoeksmethodologie en het schrijven van haar theoretisch kader. Tijdens haar onderzoek krijgt Shane hulp van een pratend gordeldier, Clifford Geertz en de geesten van Bronislaw Malinowski en Ruth Benedict. “Shane” laat zien dat belangrijke opleidingscomponenten als deze niet perse thuis horen in dikke boeken zonder plaatjes, maar juist baat kunnen hebben bij een wat minder traditionele aanpak. Het stripformat geeft een verhaal aan de theorie en maakt voor de lezer meteen duidelijk waar al die theorie voor dient. De verhaallijn en bijbehorende plaatjes maken het ook makkelijker de verschillende elementen van een etnografisch onderzoek te onthouden. “Shane” is hierom niet alleen geschikt voor beginnende etnografen, maar ook voor wat meer ervaren antropologen die de basis nog eens willen doornemen zonder teveel moeite.

“Shane” is een geweldig boek, maar niet perfect. Het grootste probleem zal liggen bij de handgeschreven teksten, die misschien niet voor iedereen leesbaar zullen zijn. Hoewel het meeste in blokletters is geschreven, krijgen sommige karakters, zoals Ruth Benedict, een mooi krullend lettertype. Leuk voor een extra dimensie, maar niet heel erg leesbaar. Ook heeft Galman soms de neiging erg veel tekst en tekeningen op één pagina te plaatsen, waardoor het geheel nogal rommelig overkomt.

“Shane, the Lone Ethnographer; A Beginner’s Guide to Ethnography” zou wat mij betreft tot de verplichte stof op universiteiten behoren, al was het alleen maar voor een stukje informatieve entertaining bij een gewichtig onderwerp als de methoden en technieken van etnografisch onderzoek.

Blog Sally Campbell Galman, Phd
Google Books
Bol.com