Claudia Greijn bezocht in naam van de ABv Werkgroep Antropologie en de Arbeidsmarkt een evenement van de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar bezoek maakt deel uit van een initiatief van de Werkgroep om arbeidsmarktgerelateerde evenementen voor antropologen in kaart te brengen. Over ieder evenement zal een verslag worden geschreven dat op onze Werkgroepen pagina gepubliceerd zal worden. Heb je vragen over een evenement? Mail dan de contactpersonen van de Werkgroep!

 

Op 28 februari hebben de tweedejaars studenten Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies van de Radboud Universiteit een ochtend ‘speeddaten met alumni’ gehad. Deze ochtend is onderdeel van de cursus ‘Arbeidsmarktoriëntatie’ waarbij de studenten meer leren over de beroepspraktijk d.m.v. gesprekken met alumni en het ontmoeten van werkgevers en het reflecteren op kernkwaliteiten en doelen. Later in de cursus wordt er gereflecteerd op de toekomstplannen van de student en hoe deze zich hierop kan voorbereiden tijdens en naast de studie.

Op de ochtend speeddaten waren 18 alumni aanwezig die onder andere werkzaam zijn bij bijvoorbeeld Hivos, Movies that Matter, Radboudumc en Theater aanZ maar ook op middelbare scholen en in het bedrijfsleven. Nadat alle alumni zich kort hebben voorgesteld en in drie minuten vertellen hoe hun loopbaan er tot nu toe uitziet en welke bijdrage antropologie hierin geleverd heeft, start het speeddaten. In rondes van tien minuten rouleren de studenten tussen de alumni wiens werk zij het meest interessant vinden en kunnen de studenten hun vragen en cv aan hen voorleggen. Voor de alumni was deze ochtend ontzettend leuk en werd het ervaren als een reünie waarbij iedereen benieuwd was waar de ander terecht gekomen was. De studenten waren erg geïnteresseerd, maar ook enigszins overrompeld door de verhalen en ervaringen van de alumni. Zij ervaren het als een behoorlijke druk om hun studie op tijd af te ronden en daarnaast nog vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen. De alumni hebben hen als bemoedigende slotwoorden op het hart gedrukt dat ze boven alles iets doen wat ze leuk vinden en waar hun hart ligt het meest belangrijke is en dat de rest dan vanzelf komt.