Afgelopen vrijdag 29 november vond het symposium ‘Why the World Needs Anthropologists‘ plaats in het Soeterijn Theater van het Tropenmuseum in Amsterdam. De sprekers waren Anna Kirah, Jitske Kramer en Simon Roberts. Naderhand volgde een paneldiscussie geleid door Dan Podjed, coördinator van EASA Applied Anthropology Network. De organisatoren waren de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Ljubljana, EASA Applied Anthropology Network, de Antropologen Beroepsvereniging, het Tropenmuseum en het Institute for Innovation and Development van de Universiteit van Ljubljana.

De Noorse Anna Kirah beet de spits af. Deze pittige dame heeft een achtergrond als design antropoloog en psycholoog, en was onder andere werkzaam bij Microsoft en Boeing. Zij vertelde hoe antropologen altijd ‘On the Edge‘ werkzaam zijn, omdat antropologen nooit volledig deel zijn van de groep, maar er ook niet geheel buiten staan. Volgens Kirah zijn antropologen dan ook zelden ‘experts’ en ze bekritiseert antropologen die denken alles te weten. Bescheidenheid is van grote waarde, aldus Kirah, maar: ‘create your job, get in their face, be a rebel, go to fight, but believe in your ethics.

De Nederlandse Jitske Kramer (links) volgde met haar presentatie genaamd ‘Traveling the Corporate World‘. Samen met Danielle Braun (rechts) is zij afgelopen jaar de Academie voor Organisatie-cultuur gestart. Daarbij is Jitske Kramer verkozen tot Trainer van het Jaar 2013/2014. Kramer werkt vanuit haar passie: Het bij elkaar brengen van mensen. Dit past zij in de dagelijkse prakijk toe binnen bedrijven, bijvoorbeeld bij teams die vastgelopen zijn. Om verbetering teweeg te brengen maakt zij mensen bewust van hun verschillen, en helpt zij hen om hier mee om te gaan.

Zowel Kirah als Kramer pleitten voor de antropoloog als ‘facilitator‘: Degene die anderen bij elkaar brengt, in dit geval voor het groter goed van het bedrijf of het product. Beiden zijn ervan overtuigd dat alle kennis om een samenwerking of product te verbeteren of opzetten aanwezig is in de mensen binnen het bedrijf. Het is aan Kirah en Kramer om mensen hiervan bewust te maken en om het contact tussen mensen en hun kennis te faciliteren.

Hekkensluiter was de Britse Simon Roberts. Deze business antropoloog had een andere benadering waarbij hij meer op de toekomst focust. Volgens Roberts moeten wij ons afvragen hoe de wereld eruit ziet, en wat antropologen voor de wereld kunnen betekenen. Namelijk, antropologen kunnen een rol spelen in het voorspellen van hoe de wereld eruit ziet, en hiermee bedrijven adviseren en laten zien hoe zij een rol kunnen spelen in deze toekomstige wereld. ‘Abductive thinking, imagining what could be possible’ is de kracht van antropologie. Klik hier voor zijn presentatie.

Als afsluiter volgde de paneldiscussie geleid door Dan Podjed, coördinator van EASA Applied Anthropology Network. Het panel bestond uit Prof. Rajko Muršič (midden-links), Dr. Marina de Regt, Wayne Modest (midden-rechts), Nadia Moussaid (rechts) en Gregor Cerinšek (links). Naast een heftige discussie over ethiek en het nut van discussiëren daarover was er ook ruimte voor opmerkingen en vragen uit het publiek, zoals de vraag van een designer uit Kopenhagen: ‘Why do you always need to define yourselves?‘ Al met al genoeg stof om over na te denken.