In de ‘Wat is antropologie?’- rubriek buigen verschillende auteurs zich over het rijke kleurenpalet van antropologie. In deze editie licht UvA-master student Sevde Koca een tipje van de sluier over Medische Antropologie. Hierin schrijft zij over zowel de meervoudige meerwaarde van Medische Antropologie als de overeenkomsten en verschillen met moederdiscipline Culturele Antropologie.

“Job opportunities for medical anthropologists are relatively favourable thanks to the perceived relevance of their specialization for the improvement of human life conditions and the political importance attached to health and health care” (van der Geest, 2014).

Na het lezen van deze zin was mijn beslissing om Medische Antropologie te studeren gemaakt. Net als mijn ouders, mijn oma, mijn buurvrouw, en de ijscoman maakte ook ik mij zorgen over het vinden van een baan na mijn studie. Zodra ik mensen vertelde dat ik Culturele Antropologie studeerde, kreeg ik altijd (ja echt altijd!) de vraag: “Maar wat kun je er precies mee worden dan?” en “Ga je daar wel een baan mee kunnen vinden?” Nu ik de master Medical Anthropology and Sociology volg aan de UvA kan ik eindelijk zeggen: “Ja buurvrouw Annie, ik kan er zeker een baan mee vinden!” Dit was natuurlijk niet de enige reden dat ik ervoor koos om Medische Antropologie te studeren. Ik was al begonnen aan de studie voordat ik deze zin las. Maar als ik niet voor de master Medical Anthropology and Sociology koos om de relatief gunstige werkgelegenheid, waarom dan wel?

Het begon eigenlijk tijdens mijn uitwisseling in Manchester. Ik volgde daar het vak Medical Anthropology, op aanraden van een medestudent die ook dat vak had gevolgd het jaar ervoor. Al snel werd dit één van mijn favoriete vakken ooit. Wat mij vooral interesseerde was de rol die (medisch) antropologen kunnen spelen in grotere projecten van NGO’s of soortgelijke instanties. Heel simpel gezegd kunnen antropologen ervoor zorgen dat de uitvoering van projecten van vaak westerse NGO’s effectiever verloopt door de contextuele en culturele factoren van het land mee te nemen in de uitvoering zelf. Vaak is het niet zo dat een project dat goed werkte in Duitsland, dezelfde uitkomsten zal hebben in Mozambique. Het is niet makkelijk om dit toepasbaar te maken in een andere culturele context, maar daar zijn wij voor!

Uiteindelijk was het tijd om een master te kiezen. Na de open dag voor masters op de UvA wist ik eigenlijk al zeker dat ik Medical Anthropology and Sociology wilde studeren. Hoe ervaren mensen ziektes? Wat voor socio-culturele effecten hebben bepaalde medicijnen? Wat is de nasleep van epidemieën? Hoe komt het dat er een ongelijkheid bestaat in de toegankelijkheid tot zorg? Ik zou nog door kunnen gaan met mogelijke vraagstellingen waar de Medische Antropologie zich op focust, maar wat mij vooral interesseerde is de toepasbaarheid van deze tak van antropologie. Zoals Sjaak van der Geest stelt, inzichten die Medische Antropologie biedt kunnen worden toegepast in de praktijk om gezondheid en zorg te verbeteren.

Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is tussen Culturele Antropologie en Medische Antropologie. Persoonlijk merk ik geen groot verschil. Medische Antropologie blijft Antropologie. De onderzoeksmethodiek en de principes zijn grotendeels hetzelfde. Het verschil is dat het wat specifiekere interessegebieden heeft. Wat ik ook merk is dat er meer raakvlakken zijn met andere disciplines, zoals psychologie, geneeskunde, volksgezondheid en farmacie. Daarnaast kom je in aanraking met de kwantitatieve methodes, tabellen en grafieken, waar de meeste antropologen natuurlijk grote fans van zijn. Je leert begrijpen waarom nummers ook belangrijk zijn en zo ga je interdisciplinair te werk. Er wordt nu eenmaal meer waarde gegeven aan kwantitatieve resultaten. Wij kunnen hier kritiek op hebben en we zouden ook zeker kritisch moeten blijven, maar naar mijn mening hebben wij en anderen er meer aan om samen te werken en van elkaar te leren.

Tot nu toe  is deze master alles wat ik verwachtte; inspirerend en super leerzaam. Het is erg vermoeiend door de hoge studielast, maar gelukkig blijft het me verrassen met nieuwe inzichten en mogelijkheden. Als je dacht dat Antropologie een hele brede studie was, kan ik je vertellen dat Medische Antropologie dat ook is, misschien zelfs breder. Hoewel je met een master een specifieke richting kiest, zijn er oneindig veel deuren die je nog kunt openen. Dat is alleen maar goed, want zo zijn de mogelijkheden voor banen ook breed. Zo zal het makkelijker zijn voor mijn buurvrouw (en alle andere betrokkenen) om ‘s nachts met een gerust hart te slapen, wetend dat ik als ‘archeoloog’ op veel plekken terecht kan.

One thought to “Wat is medische antropologie?”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *