Antropologe Anne-Mei The verscheen op 12 november in Nieuwsuur naar aanleiding van haar nieuwe boek “Dagelijks leven met dementie; een blik achter de voordeur”. Volgens The wordt er teveel nadruk gelegd op het feit dat dementie een ziekte is, waardoor aandacht voor dementerende mensen veelal gericht is op genezing en snel verband wordt gelegd met de euthanasie discussie.

In een NRC artikel uit 2013 gaat The dieper in op de ingewikkelde verhouding tussen dementie en euthanasie. Voor het behandelen van dementie gaat aandacht met name uit naar begin en eind van de ziekte en niet naar de tussenliggende jaren. Erkenning van deze tussenliggende jaren in de behandeling van dementie kan bijdragen aan een verbetering van “diagnostiek, indicatiestelling, zorgverlening, combinatie werken, zorgen en stigmatisering van de ziekte”.

Interessant onderwerp? Lees ook het artikel van Sevde Koca over medische antropologie en het in 2016 gepubliceerde artikel van Ilse van der Klift over haar onderzoek naar het beleid van een zorginstelling.